Cabernet Blanc jak.2017 0,75l Kutná Hora Zpět na přehled produktů

Cabernet Blanc jak.2017 0,75l Kutná Hora

Bílé s přívlastkem kabinetní, suché

Bio, Demeter

Vinařská oblast Čechy, podoblast Mělnická, obec Kutná Hora, vinice U Všech svatých

Čistá, průzračná, světle zelenkavá barva se slámovými odlesky. Vůně je výraznější, s tóny angreštů, bílých grepů a lehké zelenosti. Mineralita vína připomíná drcené křemeny. Chuť je plnější, výrazně minerální. Podloží vinice tvoří migmatity a ruly.

Alk.: 11,2 %, cukr: 4,8 g/l, kys.: 5,8 g/l, extrakt: 17 g/l, č.š.: 17/16
Objem 0,75 l

Kód: 8594163039936
Cena bez DPH: 173,55 Kč
Cena včetně DPH: 210,00 Kč
Dostupné množství:   Skladem

Počet:

ks

Jsme pyšnými držiteli značky BIO a jako jediné vinařství v České a Slovenské republice, také prestižní certifikace biodynamického hospodářství Demeter.

Historie
Společnost Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o. založil v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský. Se synem Lukášem a dcerou Stanislavou si dali do vínku obnovit zašlou slávu a dlouholetou tradici pěstování révy vinné na Kutnohorsku. Vždyť první písemná zmínka o vinařství na Kutnohorsku se nachází v Kosmově kronice z roku 1101 ve spise o Malíně. Je jednou z prvních písemných zmínek o vinařství ve střední Evropě vůbec. Na Kutnohorsku se vinaření věnovali především církevní řády, např. Cisterciáci, kteří se zde usadili roku 1142 a začali pěstovat mj. i odrůdu Rulandské modré, které se zde i po staletí daří.

Současnost
Dnes v Kutné Hoře a okolí pěstujeme révu na 54 ha vinohradů na námi obnovených původních historických tratích. Navštívit můžete např. vinici U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou, Na Borku , Na Příčce, Jezuitská. Vína z této oblasti vynikají svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z podloží bohatého na minerální složky. Našimi hlavními odrůdami jsou Rulandské modré, Tramín červený, Svatovavřinecké, Rulandské šedé.
Krom vinohradů hospodaříme na 30 ha pastvin, kde máme početné stádo ovcí, 14 ha orné půdy pro pěstování základních obilovin, 2 ha zeleninového pole a 6 ha sadů.
Snažíme se být uceleným celkem nezávislým na vnějších vlivech, statkem, který uživí své zaměstnance, prodá přebytky a ve své činnosti napomáhá celku.

Filosofie
Révu a další produkty pěstujeme v optimálním množství tak, abychom nepoškozovali životní prostředí. Cestou ke zdravé úrodě je pro nás zvyšování přirozené vitality půdy, pestrá flóra a fauna, přirozené zatravnění a zachování remízků, nikoliv používání moderních chemických postřiků. Nezastupitelnou roli u nás hraje vlastní kompost a hnůj.
Náš statek je celý certifikován BIO a má jako jediné vinařství v ČR prestižní certifikát biodynamického zemědělství DEMETER. Náš statek je živý organismus, který podléhá i nemateriálním vlivům a které moudrý zemědělec může využívat ve svůj prospěch. Pracovní operace provádíme v závislosti na fázích měsíce, používáme biodynamické preparáty, roháček, křemenáček, kompostové preparáty, extrakty z bylin, kopřiva, přeslička, šalvěj.
Dále se vzděláváme, navštěvujeme kolegy vinaře a zemědělce a čím více poznáváme, tím více obdivujeme moudrost našich předků, kteří si vystačili s málem, ale hlavně jim nikdy nechyběl zdravý rozum. Při vědomí velikého díla Stvoření, bychom rádi pokračovali v jimi započaté cestě.

Postupy ve sklepě
Výroba vína je u nás velice jednoduchá, hrozny se zpracovávají celé nebo se šetrně zbaví zelené třapiny, následně bílé hrozny putují do lisu a po naležení se lisují. Lisujeme max. tlakem 1,2bar, následně je mošt přetočen do sudů, nebo tanků, kde přirozenou cestou začne kvasit. Do moštů nepoužíváme výživu, ani umělé kvasinky, kvašení není řízené. Veškeré procesy probíhají spontánně, přirozenou cestou, tak aby se ve vínech zobrazily skutečné půdní a klimatické podmínky vinice v daném roce.
Po vykvašení je víno staženo z hrubých kvasnic a ponecháno na jemných kvasnicích, kde se míchá (batonážuje) z počátku 2 krát týdně dále 1 krát týdně. Vína do lahví putují s minimem síry.
Modré hrozny se dle potřeby zbavíme zelených částí, poté rmut necháváme naležet 2-10 týdnů v kádích, kde je ručně mícháme. Po uplynutí doby naležení rmut lisujeme, víno putuje do sudů, kde zraje minimálně 8 měsíců na jemných kvasnicích bez použití síry, vina se pravidelně míchají 1 týdně.
Lahvování probíhá většinou bez filtrace, tak aby si vína zachovala maximum zdraví prospěšných látek.

Nabízíme
Vína zemská, jakostní, jakostní s přívlastkem včetně vína slámového a ledového.
Degustace, posezení v našich krásných prostorách v Kutné Hoře, Kuksu a v Jaroměři.
Poradíme s pěstováním a ochranou révy vinné.
Víno s vaší etiketou.
Školení pro gastronomii, kde navazujeme na osnovy hotelových škol, odborná školení pro firmy i privátní skupiny.
Snoubení jídla s víny, umíme skvělé steaky nebo Bio jehněčí z našeho chovu připravené na otevřeném ohni, k vínu vám nakrájíme místní sýry, klobásy, pečivo.
Firemní teambuilding.
Naučnou vinařskou cyklotrasu, která Vás z malebného náměstí zavede až do vinic pod vrchem Sukov na severním okraji Kutné Hory. Okruh v délce 6 km propojuje historické jádro města s vinohrady.

Ocenění
Naše vína jsou pravidelně zastoupena v Národním salonu vín České republiky, kde se umisťuje každý rok pouze 100 nejlepších vín z Moravy a Čech.

Naše sídlo
Vinařství sídlí v klášteře svaté Voršily, klášter svaté Voršily byl postaven mezi lety 1733-1743 stavitelem Kiliánem Ignácem Diezenhoferem. Klášter byl zamýšlen jako monumentální stavba na polygonním půdorysu s velkou centrální kaplí uprostřed. Doba však takto velkolepému záměru nepřála, podařilo se postavit „pouze“ tři křídla. V klášteře sídlí řád svaté Voršily, církevní gymnázium a naše vinařství.
Sklepy kláštera využíváme pro zrání vína v sudech a také jako muzeum vinařské technologie.
V nadzemní části máme stylovou podnikovou prodejnu, malou degustační místnost a velkou degustační místnost tzv. refektář, kde pořádáme degustace,firemní akce, svatby, koncerty.
V klášteře sv. Voršily se můžete občerstvit regionálními produkty a ochutnat plody naší práce, otevřeno je každý den, přijďte rádi vás přivítáme.

Historie
Historie pěstování vinné révy na Kutnohorsku sahá do středověku a je spojena s působením cisterciáckého kláštera v Sedlci založeného v roce 1142. Již při příchodu mnichů z francouzského města Citeaux zde však vinice existovaly, jak dokládá písemná zmínka z roku 1101 z Kosmovy kroniky - Spise o Malínu. V souvislosti s proslulou těžbou stříbra v Kutné Hoře a také díky nařízení Karla IV. zažívá vinařství během 14. až 16. století zlatý věk. Mluví se až o 250 ha vinic na Kutnohorsku. Vinohrady však trpí s každou válkou nedostatečnou péčí svých majitelů, a tak postupně většina z nich zaniká.
V roce 2002 jsme započali s obnovou těchto historicky doložených vinohradů a nyní hospodaříme biodynamicky bez použití chemie (certifikace BIO a Demeter) na šesti vinicích, které představují celkovou plochu 56 ha.

Vinohrad U Všech svatých
Jižně orientovaný vinohrad leží na úpatí vrchu Sukov a poskytuje unikátní výhled na město Kutná Hora se všemi jeho dominantami. Jedná se o náš nejstarší vinohrad vysazený v 70. a 80. letech minulého století. Réva je vedena rýnsko-hesenským způsobem a podloží vinice tvoří ruly s vysokým obsahem křemičitanů. Na 21 ha pěstujeme Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Cabernet Blanc, Chardonnay.

Vinohrad Nad Kapličkou
Tento vinohrad se nachází v těsném sousedství vinice U Všech svatých pod vrchem Kaňk a byl obnoven v roce 2011, původně zde byl ovocný sad. Na 16 ha pěstujeme více než desítku různých, především bílých odrůd. Především Müller Thurgau (8700 keřů), Chardonnaly, Rulandské šedé nebo Tramín červený, ale také Muškát Ottonel nebo Acolon. Vinohrad je jižně orientovaný, podloží tvoří vápenaté sedimenty druhohorního moře. Vedle vinice se nachází pastvina se stádem šumavských ovcí (původní a české národní plemeno).

Vinohrad U Borku
Vinohrad s rozlohou necelých 7 hektarů byl vysazen v roce 2010 v těsné blízkosti parku klasicistního zámku Kačina v obci Svatý Mikuláš, nedaleko Kutné Hory. I na tomto místě má pěstování révy vinné dlouhou tradici. Tu založil hrabě Chotek a v roce 1847 se zde konalo první vinobraní. Tuto tradici jsme obnovili a od roku 2012 se podílíme na organizaci Vinobraní a dožínek na Kačině. Na vinohradu sousedícím se zámeckým parkem pěstujeme Solaris, Jakubské, Phoenix, Regent, Rulandské modré. Podloží vinice je štěrkopísčité a vedení rýnsko-hesenské.

Vinohrad Na Příčce
V obci Vinaře, která se nachází 20 km od Kutné Hory, jsou doloženy písemné známky o pěstování révy ze 13. století. Poslední vinohrad však zanikl v roce 1936, následně byl obnoven. V roce 2009 jsme tento vinohrad vyklučili a vysadili nové koře. Z modrých odrůd zde pěstujeme Cabernet Cortis, Dornfelder a Marlen, z bílých pak Rulandské šedé, Tramín červený nebo Hibernal. Vinice je orientovaná na jihozápad s jílovitou půdou s vysokým obsahem vápníku.

Vinohrad Pod Barborou a Jezuitská
V samotném historickém jádru Kutné Hory se nacházejí naše dva nejmenší vinohrady. Jeden z nich na terasách přímo pod chrámem svaté Barbory. Tento vinohrad, na kterém je umístěn náš ochutnávkový stánek a ze kterého mají návštěvníci možnost vychutnat nejen víno, ale i krásný pohled na město a údolí Vrchlice, byl obnoven po sto letech. Pěstujeme zde převážně Rulandské modré a veškeré práce na vinice provádíme ručně. Zákazníkům pak nabízíme menší šarže tohoto vína - zhruba 500 lahví. Na této vinici se mohou návštěvníci seznámit také s mnoha dalšími odrůdami, které nejsou v Čechách již k vidění, jako je Tramín bílý, Ryzlink zlatý a další. Podloží vinice tvoří magmatity a ruly.

Vinohrad Nad Zámkem
Přímo naproti Hospitalu Kuks nedaleko Jaroměře se nachází naše poslední, terasovitá vinice s rozlohou 0,35 ha. Tradici pěstování révy v této oblasti založil hrabě Špork. Vinici obnovil pan Stanislav Rudolfský, zakladatel Vinných sklepů Kutná Hora, v roce 2005. Na opukovém podloží jsou vysázeny burgundské odrůdy Rulandské bílé, šedé a modré, které jsou vysázeny starobylou metodou na hlavu ve spolu 1x1 m. I zde veškeré práci ve vinici probíhají ručně. Z těchto hroznů pak vyrábíme tradiční metodou druhotného zrání v lahvi sekt Cuvée Kuks.