Bretaňská terina Label Rouge 180g Zpět na přehled produktů
BRETAŃSKÁ TERINA LABEL ROUGE 180 g
Složení: vepřové maso*, vepřová játra*, vepřové sádlo*, vejce, vepřové kůže*, cibule, bramborový škrob, mořská sůl, koření. *země původu Francie.
Bez konzervantů a barviv.
Kód: | 3537580704983 |
Cena bez DPH: | 98,26 Kč |
Cena včetně DPH: | 113,00 Kč |
Označení Label Rouge znamená to nejlepší
Výrobek označený značkou Label Rouge (Red Label) je ve Francii znamením bezpečné jakosti, což je definováno i zákonem. Takový produkt musí mít řadu specifických vlastností. Těmito výrobky, které jsou označeny červeným štítkem, jsou potraviny (včetně mořských živočichů) a nepotravinářské zemědělské produkty i nezpracované (např. květiny). Ve všech fázích výroby a vývoje musí produkt splňovat minimální kritéria a minimální požadavky na kontrolu, specifikované v technických pokynech a pravidelně aktualizované.
Nad dodržováním pravidel bdí francouzská Akreditační komise (COFRAC) a Národní institut pro původ a jakost (INAO) je odpovědný za kvalitu a původ označených potravinářských výrobků. Ve Francii si můžete koupit asi 500 výrobků s červeným štítkem. Pod touto značkou je maso různých kategorií skotu. Zákon vyžaduje identifikační systém, který stanovuje tři požadavky, a to původ (země narození, chovu a porážky), kategorie (věk a pohlaví zvířete) a typ plemene (masné, mléčné nebo kombinované). Výrobní podmínky pro označení jsou přesně definovány a zahrnují celý řetězec (zemědělci, zpracovatelé, distributoři). Zvířata pro Label Rouge jsou vybrána pro svoji vysokou kvalitu a zbývá jen respektovat tradiční zemědělské postupy. Skot musí mít po 7–8 měsíců v roce k dispozici travnaté louky pro pastvu a v zimních měsících je tráva nahrazena pící a obilím. Telecí a jehněčí maso vzniká tak, že telata a jehňata jsou tak dlouho, jak je to možné, pod matkami a pijí mléko, potom jsou přikrmována trávou, senem a obilím. Prasata jsou nakonec krmena obilovinami, olejninami a luštěninami. Všechna krmiva musí být certifikována. Jsou vybírána zvířata jen určitých plemen a jejich kříženci, chovatel musí podepsat smlouvu o Label Rouge, pro porážku jsou vybírána zvířata s nejlepší konformací a protučnělostí (ale ne příliš) a mramorovaným masem, garance původu je připevněna ke každému jatečnému tělu, maso pro Label Rouge musí splnit i podmínky zrání (např. hovězí musí zrát 10–13 dní).
Ve Francii a Evropě udělení oficiální známky svědčí o vynikající chuti, výrobě šetrné k životnímu prostředí nebo typickém původu produktu. Tato označení jsou vzájemně komplementární. Label Rouge je francouzská značka (v Evropě se někdy užívá Red Label), která slouží jako osvědčení o vynikající kvalitě a chuti masa. Výrobní podmínky jsou přesně definovány a zahrnují celý výrobní řetězec. Chráněné označení původu (AOC) je francouzská značka znamenající úzkou vazbu mezi produktem, půdou a know-how. Patří mezi ně působení klimatu, půdy, a tedy síly, které definují vlastnosti zvířat a jejich masa. Jde o typický produkt z určité oblasti. Evropský ekvivalent francouzského AOC označuje produkt vyrobený, zpracovaný a připravený v dané zeměpisné oblasti nebo na určitém území s uznávaným know-how. Chráněné zeměpisné označení je evropskou identifikační známkou kvality a původu, které potvrzuje dostatečný vztah mezi výrobkem a územím, jeho vlastnosti nebo pověst. Známkou Label Rouge se označuje nejen maso a masné výrobky, ale také sýry, mouka (a chléb z ní), ryby a mořské plody, vejce a drůbež s produkcí založenou na pastvě (kuřata, perličky, krůty, husy, kachny, křepelčí vejce), provensálské koření, ovoce a zelenina, med, rostliny a semena.